Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
źródło: italianizzato.blogspot.com
Kiedy przebywa się na obozie z dala od domu, wcale nie tak trudno upiec samemu chleb, a w dodatku sprawia to dużą przyjemność. Najpierw należy zmieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto, potem dopilnować pieczenia - i już możesz poczuć wspaniały zapach ciepłego ciasta. Świetny chleb jest naprawdę przepyszny. Kosztując go masz wrażenie, Że nigdy przed tem nie jadłeś takiego.
Największym problemem w warunkach obozowych jest równomierne upieczenie chleba. Aby ciasto dobrze się upiekło bez przypalenia skórki, piecze się je w otwartych piecach. Istnieje również kilka metod pieczenia doskonałego chleba na łonie natury.
Jakie składniki przygotować?
Do pieczenia chleba potrzeba ich tylko cztery: mąka, sól, drożdże i woda. Weź je wszystkie ze sobą, jeśli nie jesteś pewien, czy w pobliżu waszego obozu namiotowego istnieje możliwość zrobienia zakupów.
Przygotowanie ciasta
Wymieszaj 1/2 kg mąki, dwie łyżeczki soli, opakowanie drożdży i szklankę wody (proporcje: trzy razy więcej mąki niż wody). Zagnieć ciasto dolewając po trochu wody, aż będzie miękkie i gładkie. Jeżeli się klei, oprósz ręce mąką. Wyrobione ciasto pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
Pieczenie:
Metoda 1: Uformuj chleb o grubości około pięciu centymetrów. Włóż go bezpośrednio do ciepłego popiołu i przysyp jego dodatkową warstwą. Rozpal nad nim ognisko i piecz ciasto przez godzinę. Popiół można łatwo usunąć (poza tym doskonale przeczyszcza żołądek!).
Metoda 2: Połóż ciasto na natłuszczonej patelni i piecz je nad żarem na małym ogniu (po pół godziny z każdej strony). Ciasto można też umieścić na płaskim kamieniu, Ustawionym ukośnie do ogniska.
Metoda 3: Uformuj z ciasta długi wałek i owiń go wokół gałęzi. Obracaj nią na wysokości około dziesięciu centymetrów nad żarem, aż chleb przybierze złocistobrązową barwę (trwa to od 30 do 40 minut).
Żeby skórka błyszczała...
...zanim zaczniesz je piec, posmaruj ciasto rozmieszanym żółtkiem.
Jeżeli masz więcej czasu
Aby otrzymać kilogramowy chleb zmieszaj 1/2 kg mąki, trzy łyżeczki soli, opakowanie drożdży i pełną szklankę wody. Nie zagniataj ciasta. Pozostaw je na noc do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Możesz je też zawinąć w ściereczkę i wystawić na dwie, trzy godziny na słońce. Wysyp 1/2 kg mąki na płaską powierzchnię i zagniataj ciasto przez dziesięć minut, dodając stopniowo mąki. Potem odstaw je jeszcze na dwie godziny.
Matka natura bez człowieka przeżyje, ale człowiek bez matki natury nie.
Offline
Strony: 1